Tuesday, 25 November 2008

Jacobs egna Favoritrecept

Först en soppa som entreerätt, som gärna få vara lite starkt kryddad. Kom ihåg att en middag bör utveckla sig från det starka emot det milda.

SWEET POTATO SOUP med banan

2 gula lökar
2 Vitlöksklyftor
1/2 Chilifrukt
Currypulver
- kokas i en panna med smör -

1 kg sötpotatis (i tärnor)
Grönsaksbuljong
Lime-/Kaffirblad
- kokas i 20 min. -

Lägg i en 1/2 eller 1 banan och låt koka med de sista 5 min.

Blanda soppan och smaka av den med en liten burk kokosmjölk, lite citronsaft, salt och peppar. Fiska ur limebladen och purera soppan, så att den är jämn.
[Anpassad efter: Caroline Braden-Golay från Café Vordergasse, Schaffhausen (CH)]

En guete!
------------------------------------------------
SPÄCKAD KALKONBRÖST på en bädd av sweet potatoes


1 Kalkonbröst (uppbunden)
- späckad med en stor bukett persilja -
1 kg sötpotatis
1 kg färskpotatis
3 Shalottenlökar
1 handfull tranbär (inkokta)
- Kalkonbröstet späckas med persilja och läggs på en bädd med alla ingredienser.
Ungkokas i min. 40 min per kilo i en panna eller lergryta. Därtill kan allt efter säsong serveras gröna sparris eller bräserade salladshuvuden.

-------------------------------------------------
BRÄSERADE SALLADSHUVUDEN med ärtor och purjolök

4 Salladshuvuden (frilands)
1,5 dl Ärtor (gröna)
1 Purjolök
2 msk. margarin el. smör
1 liten morot
1 gul lök
1 liten persiljerot
0,5 g äkta saffran

Koka salladshuvuden i kort tid i en gryta med lättsaltat vatten (ca. 2-3 min). Gnid en långpanna med smör eller margarin
och lägg grönsakerna i (hackade). Slå över 2 dl av spadet från salladshuvuden, och täck allting med smörpapper. Låt ungskoka i 20 min. vid
ca. 200 grader celsius. Sila bort grönsaksbuljongen från långpannan och rör ut den med saffran och blancera med en klick smör eller
margarin. Smaka av med salt och peppar. Häll över salladshuvuden med saffransbuljongen vid servering.

---------------------------------------------------
FIN FRUKTKAKA

400 g frukt (urkärnade körsbär, plommon, päron etc.)
80 g socker
100 ml vit- eller fin rödvin
tunna strimlor citronskal (tvättade eller ekologiska)
1/2 kanelstång
1/2 tsk. potatismjölBiskvimassa:

3 hela ägg
180 g socker
150 g solrosolja
- motsvarande ca. 1 - 1 1/2 dl olja -
1 kaffekopp kokosmölk (eller 150 g kokosmjölste uppkokat med 1,5 dl vatten)
180 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 knivspets salt
1 tsk riven citronskal (tvättad)
- plus evt. några få droppar bittermandelarom -

Koka upp frukt med socker, vin, citronskal och kanelstång. Låt sjuda i ca. 8 till 10 min. För degen: vispa ihop ägg och socker
och blanda i solrosolja och kokosmjölk/kokoste (avkyld). Rör försiktigt i mjöl blandat med salt och krydda med lite mera citronskal
och bittermandelarom. Fyll en form med hälften av kaksmeten. Lägg över de väl avdroppade fruktstycken och täck med resten av smeten. Bakas i nedre delen av ugnen
i ca. 45 min. Serveras med varm fruktsauce.

No comments: