I Indien är det vanligt att börja en måltid med en Yougurt-Sherbet. Denna heter LASSI:

1 nypa salt
25 g socker
4 dl vatten
Isbitar
Garnering:
Riven citronskal
Pepparmynta, citronmelissa
Vispa yoghurt, salt och socker. Tillsätt vatten och vispa det hela väl. Serveras i höga glas med is och garneras med citronskal och mynta.
LAMM FRÅN MADRAS (södra Indien):
(2 pers)
--------------------------------------------------------------------------------------
450 g mört lammkött
i tärningar 2 ggr. 4 cm.
1 liten lök, hackad
3 msk vegetabilisk olja
1 1/2 - 2 dl vatten
2 tsk koriander
10 pepparkorn
1 tsk kanel
1 msk paprika
3 hela nejlikor
1 medelstor lök, hackad
2 tsk curry
100 g riven kokosnöt
1 tsk gurkmeja
2 tsk salt
Värm 2 msk olja i en stor panna och fräs löken. Tillsätt köttet och där efter vattnet och låt sjuda i 20 i 25 minuter. I en torr stekpanna värms koriander, pepparkorn, kanel, nejlika, paprika och stöts sen i en mortel till fint pulver. Värm sedan 1 msk olja och fräs 1 hackad lök. Tillsätt riven kokosnöt, curry, gurkmeja, salt och de övriga kryddorna och låt sjuda ca. 1 minut. Hälls i lammgrytan, som nu kokar i ca. 20 minuter. Mer vatten tillsätts om nödvändigt.
Serveras som en "het" huvudrätt med ris.
Den gröna Feen vill stjäla din själ. Två recept hämtate från författaren Thorkild Behrens bok "Elskovsmad og Elskovsdrikke":
--------------------------------------------------------------------------------------
I.
5 g isop
5 g lakritsrot
4 g anisolja
4 g malört (Artemisa Absinthium)
Hälls samman med 1 liter 60 % sprit. Drar i tre dygn. Filtreras och serveras med kallt vatten och isbitar.
II.
5 g lakritsrot
5 g tormentilrot
5 g Stjärnanis
5 g pomeransskal
2 g hel nejlika
Hälls samman med 3 1/2 dl 60 % sprit. Drar i tre veckor. Tillsätts 3 1/2 dl destillerat vatten. Njutes om morgonen i små mängder.
GREKISK SALLAD
Inte alla är klar över att selleri blir betraktat
.....som ett älskogmedel. I Frankrike sägs det
..........att "ifall kvinnan visste vad selleri gör med
...............mannen, ville hon leta efter den från Paris
...................till Rom." Tristans älskogsdryck innehåll
.......................selleri, och Akilles använde det till att kurera
.............................sina präktiga hästar. Selleri är huvud-
..................................ingrediensen i denna sallad.
--------------------------------------------------------------
Sellerirot, finhackat
20 svarta oliver
1 hg feta-ost
1 stor lök, i skivor
2 tomater i båtar
Olivolja/citron till dressing
evt. lite grov salt
TILLBEHÖR :
Pita-bröd
VIN :
Retsina
-------------------------------------------------------
FRANSKA KÖKET:

VITLÖKSKYCKLING
Vad är de tre hemliga ingredienserna i det franska köket? Svar: Beurre et beurre et buerre!
1 kyckling
Smör till pensling
30 - 40 hela vitlöksklyftor
ca. 100 g sellerirot (au julienne)
Rosmarin, salt och peppar
1 1/2 dl lika delar buljong och konjak.
Torka kycklingen. Gnid in den med rosmarin, salt och peppar. Rensa vitlöks -klyftorna och skär selleriroten i tändsticksform. Fyll fågeln med vitlöken och sellerin. Sy ihop eller använd tandpetare. Pensla med smör. Lägg kycklingen i en långpanna med konjak/buljong. Steka i ca. 1 timma vid 225 grader.
Innan kycklingen serveras tas vitlöken bort, men låt klyftorna ligga på ser veringsfatet. Gott att breda på brödet.
Tillbehör:
Bakad potatis fyllt med spinat och mandelflan. Säsongens grönsaker, baguette och konjaksky.
BAGUETTE
3 stk bröd/15 bullar
Surdeg:
2 dl kallt vatten
2 dl vetemjöl
15 g jäst
Står natten över.
DAG 2:
1 dl vatten
5 g salt
ca. 380 g vetemjöl
Slås upp. Jäser i 4 h (Pointage). Formas till bröd eller bullar (Mis en forme). Jäser ytterligare i 1 h med fuktig handduk (L'Apprêt).
BAKAS: 12 min. vid 225 grader C.
DESSERT:
JORDGUBB SPUMANTE SORBET
1/2 liter färska jordgubbar
4 - 6 msk socker
2 msk vatten
1 1/2 glas italiensk spumante
Bären rensas och mosas. Rör ihop kokande vatten och socker. Rör in jordgubbs massan och Spumante. Halvfryses. Därefeter tas den upp ur frysen och vispas i en mixer tills purén har fått fin konsistens. Smaka av och tillsätt evt. mera socker. Fryses omedelbart på nytt.
No comments:
Post a Comment