Friday, 25 March 2016

Kokkaffe – nostalgisk trend på väg tillbaka

Kokkaffe 

Kaffekännaren Henrik Arvidsson, Asarum, applåderar den senaste retrotrenden:
– Det är godare. Hundratals smaker försvinner i filtret när man brygger kaffet, säger han.




Hur kokar man kaffe?
Kokkaffe är en grov malning som lämpar sig för beredning i kaffepanna. När man ”kokar” kaffe doserar man de malda kaffebönorna direkt i en kaffepanna med kallt, friskt vatten. Kaffet ska sedan endast sjuda upp utan att koka och därefter stå och dra i ca 5 minuter. Om kaffet får koka förstörs en del av de fina aromerna och kaffet blir beskare i smaken. Några droppar kallt vatten i pipen hjälper sumpen att sjunka.



Photo: Courtesy of MATTIAS MATTISSON

Allt fler väljer att koka sitt kaffe på spisen. Men Sydöstrans mindre vetenskapliga undersökning avslöjar att trenden inte riktigt nått Blekinge ännu. Det krävs många förfrågningar och telefonsamtal innan vi hittar en Blekingebo som faktiskt kokar sitt kaffe. Jan-Erik Abrahamsson brukar bjuda på tusentals koppar kokkaffe vid gökottan på Karlsnäs i Ronne­by varje vår. Flera flak med kokkaffe går åt.
På Kristi himmelfärdsdag samlas mellan åtta och nio hundra personer tidigt på morgonen. Redan vid sju har jag första grytan med kokkaffe klar. Kokkaffe är jättegott, särskilt när man är utomhus, säger Jan-Erik Abrahamsson.

Men till vardags brygger han för det mesta sitt kaffe.
Det är trots allt lite bökigare med kokkaffe eftersom man måste hålla koll hela tiden så det inte kokar över. 
Holger Carlsson förklarar att hans mamma köpte en kaffebryggare när kaffepannan kokat över för många gånger.
Man satte på kitteln och gick ut för att stänga till dörren. Ofta upptäckte man annat som behövdes göras, till exempel en trappa som skulle skottas. Och så glömde man bort kaffet och det pyste över, minns Holger Carlsson.



Klarskinn kallades de torkade fiskskinn som användes förr i världen till att "klarna" kokkaffet. Jan-Erik Abrahamsson föredrar att använda lite kallt vatten i stället.
Den som tycker att kokkaffe smakar mer än vanligt brygg får stöd av kaffe­experten Henrik Arvidsson, Blekinge Kafferosteri, Asarum:
Ett par hundra smaker fastnar i pappret när man brygger med filter, säger hanJag tycker det är spännande med olika metoder, men det är sällan som någon vill köpa kokkaffe. Bönorna är lite grövre än de som ska bryggas. 90 procent av mina kunder vill ha bryggkaffe, bara en procent säger att de ska göra kokkaffe.

Många minns säkert äldre släktingar som drack kaffe på bit eller fat.
När man kokar sitt kaffe blir det mycket varmare än i kaffebryggaren.
Om man då dricker det på fat svalnar det snabbare, konstaterar Henrik Arvidsson.
Eftersom han sysslar med kaffe och olika sorter kommer han i kontakt med många trender. Kokkaffet tilltalar kanske dem som söker efter ett lugnare tempo i tillvaron, som gillar att mala sina egna kaffebönor och som inte har några problem med att vakta pannan på spisen.
Just nu är det inne med kapslar som man stoppar i en maskin. Det är både dyrt och dåligt för miljön. Jag hoppas och tror att folk snart tröttnar på dem.

Det är många som Sydöstran pratat med som har varma minnen av människor och upplevelser som förknippas med kokkaffe.
Min mormor drack alltid kokkaffe, säger Martin Persson.
”Kokekaffe” förknippar jag med mysiga omständigheter som roddutflykt och övernattning på Flakskär, berättar konstnär Åke Franzén, som annars är mer förtjust i te.
[Source: "http://www.sydostran.se/ettan/kokkaffe-nostalgisk-trend-pa-vag-tillbaka/"]

Why do different coffees have such different flavors? Goto Youtube: The Art of Cupping - or Coffee Cupping:








This isn’t an issue of how you make the coffee (see the 3/30 tasting notes above for that). It’s about where the beans come from and how they’re processed before they even get to our roasting plant. Coffee, like wine, picks up flavor and body characteristics from the soil in which it’s grown, the weather that growing season, the altitude, surrounding foliage, and many other factors. In the world of wine and coffee, all of these factors together are called terroir.
[Coffee Cupping Notes, Ryan Miller, http://cafefonte.com/]

No comments: