Sunday, 2 September 2012

Inlagda rödbetor

Inlagda rödbetor (betteraves en conserve) håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lagen till rödbetor används inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen. Vitpepparkorn, kryddnejlikor och pepparrot passar bra att lägga i glasburkarna.

 Ingredienser:
ca 2 liter inlagda rödbetor

    2 kg rödbetor
    2 tsk salt
    3 dl ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
    7 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
    3,5 dl socker
    1 tsk hel vitpeppar
    4 stk. kryddnejlikor
    1 bit pepparrot

Tillagning:

    ./ Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig.
   ./  Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
    ./ Koka rödbetor i cirka 17-20 minuter. Testa med provsticka om de är halvt mjuka.
   ./  Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter.
    ./ Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna.
    ./ Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela.
    ./ Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och kryddor.
   ./  Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten.
    ./ Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock.
    ./ Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren.
   ./ Vänta gärna två veckor innan du äter de inlagda rödbetorna.
    ./ Hemgjorda inlagda rödbetor håller i upp till ett år om de förvaras mörkt och svalt.



No comments: