4 personer
400 g rugbrød (ca. et halvt),
500 g Ale/Hvidtøl
1 appelsin
2 dl vand
65 g brun farin
95 g hakket mørk chokolade, (72 pct.)
100 g fløde
evt. vaniljeis
Siden Noma og nordisk mad blev kendt i 2009 havde folk i almindelighed glemt øllebrød. De havde nok hørt om det, men betragtet det mere som gammeldags fattigmandskost end som noget med gastronomisk kvalitet i. Siden har jeg ved flere tilfælde forsøgt at lave det for mine venner både i Sverige og i Schweiz, men har efterhånden indset at smagen måske kræver dansk hvidtøl, eller hvad ved jeg?
Sådan gør du:
1. Brødet skæres i terninger og lægges i blød i øllet til dagen efter. Dagen efter sigtes det overskydende øl fra (men smides ikke ud), og brødet blendes til en pure.
2. Riv skallen af appelsinen, og pres saften ud i en gryde, som øllebrødet hældes op i. Varm det op under omrøring med vand, farin og appelsinsaft, og tilsæt evt. noget af det overskydende øl, hvis den er for tyk – det kan variere meget, alt efter hvor gammelt og tørt rugbrødet har været.
3. Mens grøden er varm, tilsættes chokoladen, og der røres godt rundt.
4. Den serveres varm med fløden over og evt. en lille kugle vaniljeis, hvis det skal være meget dekadent.
---
EN.
ingredients (4 servings)
rye bread, 400 g (about half)
Ale/Beer, 500 g
1 orange
2 cups water
brown sugar 65 g
chopped dark chocolate, 95 g (72 %)
cream 100 g,
(vanilla ice cream)
Preparation:
1. Break/cut the rye bread in cubes and soak in beer over-night. The following day, sift out the excess beer (but don't throw it out), and mix the bread with a blender to a paste.
2. Grate the orange peel and squeeze out the juice into a pot and pour in the beer & bread. Heat it up while stirring with some water, brown sugar and orange juice, and add some of the excess beer, if the porridge is too thick - it can vary depending on how old and dry the rye bread is.
3. When the porridge is simmering warm, add the chocolate, and stir.
4. Serve it warm with a spoonful of cream and for instance a small scoop of vanilla ice cream.


No comments:
Post a Comment